Reflektioner kring sömnproblem

Sömnproblem. Det brukar vara svårigheter att somna när man borde. I det här inlägget tänker jag belysa den andra typen av sömnpropblem. Då det handlar om svårigheter att inte somna när man inte borde. Problem som kan vara mindre. Eller större.

De första symptomen handlar om gäspningar och svårigheter att vara stilla. Man börjar förtvivlat dra i håret, flytta på fötterna och vicka på huvudet. Här börjar också inlärningssvårigheter. Man är medveten om sitt tillstånd.

Nästa fas är prolem med ögonen. Ögonlocken känns tunga. Man får kämpa med att hålla dem öppna och det sticks. I den här fasen ligger all fokus på just ögonen och man får svårt att ta till sig information från omvärlden.

Nästa fas är isolering från omgivande faktorer. Man går in i dvala. Rörelserna har slutat och ögonlocken är stängda. Omgivningen uppfattas som ett avlägset sorl. Information kan inte inhämtas. Man är medveten om att det inte står rätt till.

Den sista fasen är sömn. Man kan inte längre uppfatta omvärlden och inte längre ta sig ur sitt tillstånd på egen hand. Om detta inträffar på olämpligt ställe kan det definieras som sömnproblem.

Här är exempel på den här typen av sömnproblem:

En mamma samtalar med sin dotter. Röstläget sänks två tonsteg (fas 1). Barnet uppfattar vad som kommer att hända. Talet blir otydligt (fas 2). Barnet blir stört. Mummlet övergår till tystnad (fas 3). Barnet reagerar med irritation. Mamman vaknar till följd av det men faller snart tillbaka in i fas 2.

Samma mamma skriver julkort. Hon känner sig trött (fas 1). Hon fortsätter skriva men börjar slarva (fas 2). Hon fortsätter skriva men skriver inga riktiga ord (fas 2-3). Hon fortsätter med att rita streck på julkorten (fas 3).

Några elever har lektion. De upptäcker att det är tråkigt (fas 1). De gnuggar sig i ögonen (fas 2). De känner sig stillsamt störda på att läraren är så seg (fas 2-3). De hör inte längre vad läraren säger (fas 3). Läraren insjuknar hastigt i  pesten(fas 4).


Kan hända att jag skriver något mera läsvärt en annan gång.

Kommentarer
Postat av: carro

Har det här något med skolan att göra? :P

2008-09-16 @ 09:24:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0